In het spoor van Yvonne Serruys (1873-1953)

In 2023 zal het 150 jaar geleden zijn dat Yvonne Serruys geboren werd in Menen, en 70 jaar nadat zij overleed in Parijs. Daar trok de kunstenaar omstreeks 1900 voorgoed naartoe, na een opleiding bij schilders Emile Claus en Georges Lemmen. Ze maakte al snel de overstap naar de beeldhouwkunst en maakte hierin carrière, beginnend met statuettes en sierobjecten in glaspasta. Jaarlijks nam ze deel aan de Salons in Parijs en elders, als exposant en soms ook als jurylid. Tijdens het interbellum kreeg ze diverse internationale opdrachten voor publieke monumenten. Ze portretteerde talloze tijdgenoten en wilde met haar naakten vooral ‘la femme nouvelle’ weergeven – jonge, vrijgevochten vrouwen met een bobkapsel en sportief lichaam. Daarover, en over tal van andere onderwerpen, schreef zij ook, in haar brieven, memoires en schriftjes met ‘Pensées’.       

Menen ontving Yvonne Serruys’ legaat na haar overlijden. Ter voorbereiding van de tentoonstelling en activiteiten die de stad plant in 2023 ter harer nagedachtenis, werkten 17 enthousiaste masterstudenten i.h.k.v. het ‘Onderzoeksseminarie: Kunst, interieur en design’ gedurende een semester over de kunstenaar, haar oeuvre en nalatenschap. Zij tonen hier hun voorstellen voor de expo in het Stadsmuseum in Menen, voor een podcast over de vrouw en kunstenaar, en voor een wandeling in Menen en een fietstocht in Parijs, in het spoor van Serruys.

Colofon

Curatoren: masterstudenten in de Kunstwetenschappen aan de UGent o.l.v. prof. dr. Marjan Sterckx: Marthe Bulckaen, Fauve Charlier, Marguerite De Coster, Els Degryse, Klara De Maeseneir, Pauline Dobbelaere, Yente Ghillebert, Anna-Louise Ghysels, Julie Landuyt, Emma Maebe, Flo Marnef, Lizzy Rys, Cato Taelman, Luna Van Laer, Marie Vandeghinste, Pauline Vanhoven, Clémentine Wiart

Met bijzondere dank aan: Chiel Vandenberghe (Stadsmuseum en CC Menen), Lise Foket & Frederic Lamsens (Ghent Centre for Digital Humanities), Jan Vanraes, Yves Serruys, fam. Carron, Marc Pyncket, Bram Vandeveire (VANDENHOVE), Johan De Smet (MSK, Gent), Werner Adriaenssens (MKG, Brussel)