Kastelen, burchten en paleizen

Monumenten van macht: burchten, kastelen en paleizen

Kastelen, burchten en paleizen spreken tot onze verbeelding. Ze behoren vaak tot de meest monumentale en iconische gebouwen van een stad of gemeente. Lokale bewoners voelen er zich mee verbonden en net daarom ligt het herbestemmen van deze sites vaak erg gevoelig. Denk maar aan de protesten tegen het nieuwe paviljoen aan het Gravensteen in Gent of de heftige reacties op de nieuwe aanbouw aan het Steen in Antwerpen. 

In dit atelier maken we kennis met dit type erfgoed en de verschillende bestemmingen die er vandaag en in het verleden aan zijn gegeven. We reflecteren over het spanningsveld tussen conservatie en herbestemming. Welke breuklijnen waren er in de geschiedenis van de bestemming of functie van een kasteel? Wat was de rol van de eigenaars hierin? Welke betekenis heeft het landschap en de omgeving doorheen dit proces? We gaan ook na hoe wij als historici in spe kunnen bijdragen aan deze discussie. 

Tijdens de Verleden Week bezoeken we meerdere kastelen, burchten en paleizen met uiteenlopende herbestemmingen. Denk daarbij aan een klassieke museale invulling, een cruise terminal, een toeristische dienst, een co-housing project,... Zo bezoeken we op maandag het Gravensteen. Op dinsdag staat een excursie naar Antwerpen op het programma met een bezoek aan het Steen, het Paleis op de Meir en kasteel De Drie Torekens. Op woensdag splitsten we het atelier op: één groep studenten gaat een deel van het parcours van de kastelenroute rond Gent fietsen, terwijl een tweede groep de kastelen in en rond Beveren gaat verkennen.