Zaak 6 (1933, Temse)

(Susan Van hove)

 

Dit interieur van een woonhuis gelegen te Temse werd n.a.v. een misdaad vastgelegd op foto's in 1933. Hierbij werd beeldmateriaal gemaakt vanuit de keuken en de tussenruimte met zicht op beide ruimte's, en twee doorzichten: één met op de achtergrond ook de voorplaats in beeld gebracht, één waarop ook een deel van het schotelhuis werd vastgelegd.

Na het incident werden de muren in de keuken van een nieuw behangsel voorzien. De wijziging van stijl in de behangkeuze is opmerkzaam.  De wijziging richting meer decoratieve elementen sluit aan bij de algemene tendens die zich in de jaren dertig voordeed zoals Norbert Poulain vermelde in het Interbellum Cahier - Belgisch Behangselpapier uit het interbellum: 

"Soberheid was echter van korte duur: in de loop van de jaren dertig werden de decoratieve motieven opnieuw drukker."

Het geometrische behangpapier opgebouwd uit een opeenstappeling van driehoeken en cirkels (zie foto's 1-3) werd na 1 april en voor 21 juni 1933 vervangen door een drukkere variant met als ondergrond een geometrisch patroon waarboven florale patronen in de vorm van bloemenkransen geplaatst waren (zie foto's 4-7). 

De keuken is de grootste ruimte op de gelijkvloers (4.20 - 3.30 m).  Treffend is de kalender van SKF, een Zweedse multinational in kogellagers, die zichtbaar is in de keuken op de foto genomen op 1 april (zie foto 3). Deze werd nadien vervangen door een exemplaar van de Amerikaanse oliemaatschappij Texaco zoals vastgelegd op 21 juni 1933 (zie foto 6).

De vloertegels kunnen geïdentificeerd worden als de veelvoorkomende plavuisjes ? of cementtegels want ongeveer 20 x 20 cm? tweekleurig in dambordpatroon. 

Voor verder onderzoek

Over de objecten op de schouwmantel

Over de eclectische stijl in de keuze van verlichting

Over de losse muurdecoratie: schilderijtjes of foto's? 

Over de vaste afwerking: o.a. behang (1. Bedrijven; UPL, Papeteries de Genval, Etablissementen Brepols, Vanderborght Frères, Chantraine; Expo. Internationale d' art décoratifs 1925: Darcy, Belgische catalogi voor WT bv. 1935),  deur met geëtst motief in het raam, lambrisering, insteekplafond

Over het meubilair: tafels, stoelen, kapstok "manteldrager", kast, bijzettafeltje

Over elektronische apparaten: radio, elektrische verlichting, wasmachine (zoals vermeld in het dossier)

 

Bevindingen 

Na de consultatie van de database van het KIK en een zestal boeken over behangpapier, kon het behangpapier nog niet toegescheven worden aan een fabrikant of ontwerper. De moeilijkheid hierbij bestaat uit het feit dat de behangsels die de boeken halen telkens door grote namen zijn ontworpen in meestal luxueuse uitvoeringen. De minder bekende en goedkopere behangsels zijn hierin niet terug te vinden. 

Deze moeilijheid zal ook voorkomen in het verdere onderzoek naar de andere objecten, aangezien ook deze eerder tot de periferie behoren en niet tot de "high arts" of de unieke stukken die door de kunstgeschiedenis wel opgenomen werden. Deze hoogstaande stuken geselecteerd en ontpopt tot canon, zijn echter niet representatief voor hoe de gewone burger van lagere klasse leefde. 

Zaak 6: foto 4

Reconstructiefoto van de misdaad. De keuken is ondertussen gerenoveerd en voorzien van een nieuw behangpapier. Dit nieuwe behang moet zijn aangebracht na 1 april en voor 21 juni 1933.

Zaak 6: foto 2 (close-up behang)

Close-up van het behang zoals aangetroffen op 1  april 1933.

Zaak 6: foto 7 (close-up behang)

 Close-up beeld van het behangsel in de keuken na de renovatie, zoals vastgelegd op 21 juni 1933 tijdens de reconstructie van de misdaad.

Zaak 6: kalenders

Kalender links zoals vastgelegd op 1 april 1933, vervangen door de kalender op rechts, dit vastgelegd op 21 juni 1933. 

Case op de kaart