Zaak 20: Onbekend (1929, Antwerpen)

Thomas Vanden Bulcke

De krappe keuken

Tijdens de nacht van 11 maart 1929 schoot een zoon zijn vader dood in de beenhouwerij Sint-Joris  in de Sint-Jorispoort 22. Het ongelukkige gezin woonde en werkte in een smal maar mooi neoclassicistisch rijhuis van drie verdiepingen. Het rijhuis  De ramen zijn bekroond met gebogen frontons en gedraaide voluten. Onder de ramen van de eerste verdieping is zijn siertegels aangebracht. De foto’s tonen twee kamers: de beenhouwerij en de kleine keuken erachter.


Het opvallendste meubel in de keuken is de handgesneden eiken wandkast in neorenaissancestijl met glas in lood. De decoratie is heel erg uitgewerkt. De deuren hebben heel fijne bladmotieven en op de hoeken van de kroonlijst staan leeuwenkoppen. Waarschijnlijk is de kast gemaakt in Mechelen, dat in de eerste helft van de 20ste eeuw internationaal geroemd was voor haar meubelproductie. De kast is moeilijk te dateren omdat ook na de mechanisering, die rond 1910 doorbrak, nog lang ambachtelijk hoogkwalitatieve meubelen werden gemaakt. Dit type kast vind je vandaag in antiquariaten over de hele wereld. 


De kast staat op een vreemde plaats. Ze is te mooi voor een keuken en ook niet erg functioneel. Het onderste deel van de kast is niet aanwezig. Mogelijk heeft het gezin die er wel, maar staat die in een andere kamer om ruimte te besparen in de kleine keuken. Onder de kast staat een tafel in dezelfde neorenaissancestijl. Het bladmotief op de randen komt overeen met het motief op onder de kroonlijst. Op de hoeken van de tafel zitten ook leeuwenkoppen. 


Naast de smalle deur staat een groot, gietijzeren kolenfornuis, afgewerkt met een witte email. Het email is versierd met art-nouveau motieven. De ijzeren bekroning van de spatplaat is decoratief uitgewerkt. Het fornuis is de enige art-nouveau object in het huis. In dit soort fornuizen werden ook boilers ingebouwd, maar waarschijnlijk is er in dit model geen. De kruiken doen vermoeden dat water op het fornuis werd opgewarmd. 


Het is niet ondenkbaar dat de kleine keuken een grote rol heeft gespeeld in de droeve historie van het beenhouwersgezin. In een ruimte van twee op vijf meter ben je snel in het nauw gedreven door een dronken agressor. Een confrontatie wordt onvermijdelijk. 
 

 

Bouwplan van de gevel uit 1888

Beelden plaats delict