Zaak 21 (1929, Antwerpen)

Jana Van de Mierop 

Een multifunctionele huurkamer in Antwerpen

Deze huurwoonst ligt net binnen de stadsring, ten noord-oosten van het centrum van Antwerpen. Uit het dossier van de gerechtelijke politie blijkt dat deze woning uit meerdere huurkamers bestond. Dit bevestigen de getuigenissen in de zaak: zij verklaarden dat ze elkaar niet kenden, maar wel samenwoonden onder één dak.  De huurkamer waar de feiten zich afspeelden, ligt aan de straatkant op de tweede verdieping.

De inrichting van de kamer

Deze kamer is op een multifunctionele manier ingericht. De bewoner huurde enkel deze kamer, daarom zijn er naast de gebruikelijke meubelen van een slaapkamer tevens objecten aanwezig die normaal in keukens en 'badkamers' aangetroffen worden. Op deze manier heeft de bewoner als het ware alle functies verenigd in één kamer. 
De ruimte die als keuken of eetkamer functioneert, is het gedeelte waar de tafel staat met daarlangs de kachel. Zo staat er op de tafel een koffiekan, een tas en een kop. Tevens liggen er enkele luciferdoosjes, deze werden vermoedelijk gebruikt om de kachel aan te steken. Vermoedelijk werd er koffie gezet op de kachel. Langs de deur, op het schap staat vermoedelijk een bordenrek. Boven het bed staat een groot, leeg kruidenrek. Dit werd opgehangen in keukens, het diende om voorraadpotten op te plaatsen en keukengereedschap aan de haakjes te hangen.
Tegenover de tafel bevindt zich het wasgedeelte. De wastafel is gepositioneerd voor het raam waardoor de bewoner veel daglicht heeft wanneer hij zich klaarmaakt in de ochtend. De wastafel is voorzien van een spiegel en op het blad staat een waskom. Op de vensterbank staat een lampetkan. Deze objecten werden gebruikt om zich onder andere te wassen en te scheren. Door water in de kan te gieten en zich vervolgens boven de lampetkom te wassen dient dit eenvoudige tafeltje als een wasplaats.  
Links van de wastafel, tegen de muur staat het bed. Dit is een eenvoudig, metalen éénpersoonsbed met twee hoofdkussens in. Metalen bedden werden ook in het interbellum aangeraden door huishoudgidsen omwille van de betere hygiëne dan de houten variant. Aan de andere kant van de wastafel staat een chaise longue die bekleed is met een stof met florale motieven. 

Vloeren en muren 

Het behangpapier is typerend voor de periode van het interbellum en vooral voor de jaren 1920. Het is een voorbeeld van een klassiek papieren behang met bloemenpatroon. De bordure, dat is de strook net onder het plafond, heeft eveneens een floraal motief. Deze florale patronen werden gekozen omdat ze tijdlozer waren dan degene die de trends volgden. Omdat dit een huurkamer is, is het verstandig om voor een tijdloze inrichting te kiezen.
De houten plankenvloer is vermoedelijk bestempeld met een relatief klein, onregelmatig motief, dat mogelijks met een aardappel gestempeld werd. Een mogelijke reden voor het bestempelen of beschilderen van vloeren in natuurmotieven is het imiteren van duurdere vloeren of tapijten. 

 

 

Beelden plaats delict 

Referentiebeelden 

Case op de kaart