Zaak 38 (1935, Deurne)

Phaedra Vanneste

Samenvatting juridische zaak 

De woonst waar het misdrijf plaatsvond is een burgerwoning gelegen te Deurne. De woonst werd ten tijde van de misdaad bewoond door de dader, de heer D.M.C. zelf. Hij kreeg gevoelens voor J.D.B. waarop zij een relatie aanging met D.M.C.. Zij besloot, wegens geldproblemen, om samen met haar man A.P. in te wonen bij D.M.C.. Volgens de verklaringen van D.M.C. had J.D.B. betrekkingen met haar fabrieksbaas, hetgeen hij niet kon verkroppen. Waarna hij op 15 juni 1935 rond 22.30h een revolver heeft genomen uit een metalen koffer uit de kleerkast van zijn kamer en de moord heeft gepleegd op A.P. en de poging tot moord op J.D.B..

Beelden plaatsdelict 

Interieur 

Omdat de decoratie in deze woning toch overheerst, kan deze woning eerder worden geklasseerd onder de art deco-stijl. De woning is het toonbeeld van een gezellige stadswoning. In deze stadswoning zijn eerder comfortabele, modegevoelige en geornamenteerde meubels te bespeuren. Daarbij is het duidelijk dat elke plaats in het appartement werd gedecoreerd en ingericht in overeenstemming met de functie. De slaapkamer straalt rust uit, de keuken zag er hygiënisch uit en de woonkamer gezellig. 

Interieur van de woonkamer

De inrichting van de woonkamer werd gekarakteriseerd door een traditionele stijl gecombineerd met een art deco-stijl. De meubels in deze kamer zijn zodanig gekozen dat zij het gehele interieur opwaarderen. Zo werd de woonkamer met traditioneel meubilair gevuld en deze werden gecombineerd met Art Deco meubilair. Toch zijn de stoelen eerder een voorbeeld zijn van een neostijl, meer specifiek gebaseerd op de Louis XV-stijl. 
   

Beelden interieur woonkamer

 Interieur van de keuken

De keuken is hier een duidelijk hygiënisch gegeven en stond voor de welvaart van het appartement. Het kleur wit in de keuken vormt de basis in het keukendecor. Daarnaast wijst de volledig uitgeruste keuken met stoof en gasstel op een georganiseerde inrichting.

Beelden interieur keuken

Kalender 1935

Op de kalender staan een stoomschip en rond het stoomschip staan palmbomen, dit zou kunnen verwijzen naar de kolonieën van België toendertijd. 

Potten en pannen

Op het gasstel zijn onder andere een witte, geëmailleerde koffiekan te zien, een ijzeren waterketel oftewel een Vlaamse moor en een zwarte, geëmailleerde pan.
    

Granieten vloer 

De keuken wordt volgens het archiefdossier vormgegeven door een mozaïekvloer met zwarte en witte marmeren steentjes van 0,02 x 0,02m en deze werden zo geplaatst dat ze de keukenvloeroppervlakte verdeelden in vierkanten van ongeveer 0,5 x 0,5m. Deze vierkanten zijn gevuld met cement waarin talrijke kleine en onregelmatige stukjes marmer zijn geplaatst. Deze beschrijving duidt hoogstwaarschijnlijk op een granito vloer. Dergelijke vloeren werden semi-grisaille of eenvoudig ‘fruut’ genoemd. 

Interieur van de slaapkamer: vaste inrichting en losse inrichting

De slaapkamer was een eerder comfortabel uitziende slaapkamer. De thematische en stilistische kenmerken van het behangpapier in de slaapkamer waren een combinatie van steeds terugkerende geometrische en florale motieven. Aan het plafond hing een witgekleurde, stoffen lamp met franjes . Na onderzoek is met zekerheid vast te stellen dat in deze woonst een aantal trends uit de jaren dertig werden gevolgd. Het wonen in dergelijke burgerwoning in de jaren dertig getuigde niet alleen van woongenot, maar ook van een goede
smaak.  

Beelden interieur slaapkamer

Verre Cathédrale

Door dit soort glas werd de lichtinval diffuus waargenomen. Het licht viel er nog steeds door, maar de contouren werden onduidelijk. 

Plattegronden


        

 

Zaak op de kaart