Zaak 36 (1934, Niel)

Alice Geirnaert

De multifunctionele leefruimte 

 

In een straat vol rijhuizen bewoond door voornamelijk fabrieksarbeiders te Niel situeerde zich in 1935 de woning van F.S. en M.S., respectievelijk het slachtoffer en de verdachte van de zaak. Het echtpaar fabrieksarbeiders woonde er samen met hun twee kinderen en de zus van de vrouw. Uit het Assisendossier, waar de vele getuigenissen van kennissen en vrienden uit dezelfde sociaal-economische klasse te lezen zijn, worden de povere leefomstandigheden van de familie duidelijk. Uit de plattegrond valt af te leiden dat het gaat om een bescheiden rijwoning met een gelijksvloers en een eerste verdieping onder het dak. Op dit zolderverdiep wonen de zus van  M.S.  en slaapt ook een kind van het echtpaar. Het gelijksvloers bestaat uit een hal, voorkamer, slaapkamer, keuken, open koer en achterkamer die dient als kolenkot. Op de foto’s komt enkel de keuken in beeld waar de moord plaats vond.

 

Stijlvolle Art Deco elementen

De keuken deed dienst als een multifunctionele ruimte, wat duidelijk wordt aan de stoelen die naar de kant van de kamer zijn geschoven wanneer er niet gegeten wordt om zo maximaal ruimte te creëeren voor andere activiteiten.  Zo neemt de chaise longue een prominente plaats in in  de keuken/leefruimte, is het kolenfornuis een centraal element en is er ook ruimte voor een naaimachine en wasdraad aan het plafond. De natuurhoutenbuffetkast heeft naast het vervullen van een belangrijke praktische rol ook decoratief nut met gehaakte boordjes aan de planken achter de glazen kastdeur. Zowel het kolenfornuis als de chaise longue zijn nieuwe modellen, mee met de Art Deco stijlvernieuwingen van die tijd. Ook het moderne kleurrijk geometrisch-florale behang wijst er op dat de eiegenaars van de woning belang hechten aan de mode van de dag, ondanks de beperkte oppervlakte van hun woning.

 

Onderliggende socio-economische realiteit

Naast de stijlvolle en modieuze objecten en interieur elementen echter zijn ook tekenen van verval te zien. Het oudste behang komt op verschillende plaatsen los en de slijtage en vlekken op de eenvoudige cementen tegelvloer verraden de onderliggende toestand van de keuken specifiek en de woning in zijn geheel.

 

 

Beelden plaats delict

Referentiebeelden

Nagelvaste afwerking 

Losse afwerking

Multifunctioneel meubilair 

Decoratieve elementen 

Case op de kaart 

De rijwoning van het plaats delict in de Antwerpsestraat 265 bestaat vandaag nog steeds ondanks enkele aanpassingen die aan de gevel zijn gemaakt: de voordeur en ramen zijn gemoderniseerd en de witte luiken zijn verwijderd. Uit het Assisendossier, waar de vele getuigenissen van kennissen en vrienden uit dezelfde sociaaleconomische klasse te lezen zijn, worden de povere leefomstandigheden van de familie duidelijk. Uit de plattegrond valt af te leiden dat het gaat om een bescheiden rijwoning met een gelijkvloers en een eerste verdieping onder het dak. Op dit zolderverdiep woont de zus van  M.S.  en slaapt ook een kind van het echtpaar. Uit de plattegrond blijkt dat de benedenverdieping bestaat uit een hal, voorkamer, slaapkamer, keuken, open koer en achterkamer dat dient als kolenkot.