Zaak 11 (1935, Gent)

(Annelies Blancke)

De woonst is gelegen in een straat die deel uitmaakte van de 19de-eeuwse uitbreiding van de stad Gent. De meeste woningen in deze straat werden rond 1865 gebouwd en werden vooral bewoond door werklieden. De rijwoningen hadden allemaal ongeveer hetzelfde gevelplan en dezelfde indeling. Het gelijkvloers was ongeveer 31m2 groot, met aan de straatkant een voorplaats die kon dienen als ontvangstruimte en achteraan een woonkeuken met stoof.  Informatie in het dossier en het grondplan wijzen erop dat het toilet en de waterpomp zich op de koer bevonden. 

J.B., een 51 jarige huisvrouw huurde deze woning samen met haar man waarvan het beroep vooralsnog onbekend is. Ondanks dat de foto de dag na de feiten werd genomen kunnen we er van uit gaan dat de voorplaats er meestal netjes bijlag. In het gerechtelijk dossier wordt vermeld dat deze kamer op slot was tot vlak voor de feiten.

In de voorplaats wordt het traditionele behangpapier met rozenmotief bovenaan en in de hoeken onderbroken door schijnbaar effen behangpapier met daartussen een galon. Voor de schouwboezem hangt een grote wandspiegel met een sierlijst. Op de schouwmantel ligt een gehaakt kleedje met kwastjes en op beide hoeken staat een drie-armige kandelaar zonder kaarsen. De vloer ter hoogte van de deur is betegeld met eenvoudige cementtegels waarover een abstract geknoopt tapijt ligt. Het is onduidelijk of er aan de straatkant een boord is met motieftegels of dat er een tapijt ligt. Het meubilair bestaat uit een tafel met 'entretoise en X', een fauteuil en zes stoelen waarvan één (zichtbare) armstoel. De stoelen zijn in Lodewijk XVI- stijl met rechte poten, versierde kapregels en gestoffeerde zittingen en rugleuningen.  Op het zitvlak van de stoelen zijn doekjes ter bescherming gelegd. Op de tafel ligt er schuin een witte loper met daarop een hoge, slanke glazen vaas en een theesetje op een schaaltje. 

De sober ogende gang is bekleed in drie stroken: onderaan een (houten) lambrisering met daarboven twee stroken wellicht imitatiebehangpapier goudleder en marmer gescheiden door een marmerimitatie fries.  De gietijzeren wandkapstok in het verlengde van de gang, toont opnieuw de voorliefde voor laat-19de-eeuwse historische en traditionele stijlen. Het enige object dat in deze interieurfoto's enigszins aan moderniteit doet denken is de gestroomlijnde luchter aan het plafond in de voorplaats. 

Beelden plaats delict

Referentiebeelden

Case op de kaart