Stedelijk-Ruraal

Greyzone

Hoewel met de sloop van de stadsomwallingen de duidelijke grenzen tussen stad en platteland vervaagden, bleven rurale en stedelijke identiteiten grotendeels van mekaar onderscheiden in de 19de en vroege 20ste eeuw. Interieurs in de stad en op het platteland bleken vaak echter minder verschillend dan wat de buitenkant van de woonsten doet vermoeden. Zowel woonopvoeders, huishoudkundigen als architecten pleitten in de naoorlogse jaren in tijdschriften, elk voor hun eigen doelgroep, voor versobering en eenvoud. Het 19de-eeuwse representatieve karakter van de woning moest plaatsmaken voor pragmatisme, hygiene en confort. Zowel de interieurs in stedelijke als rurale woningen zijn uitingen van een ideologische paradox: pogingen tot het combineren van eenvoud en gezelligheid. 

In het luik 'Stedelijk-Ruraal' worden de interieurfoto's naast een plattegrond of een foto van het exterieur van de woning geplaats om de bovengenoemde nuance weer te geven. Deze zijn boven een kaart van Gent en omstreken geplaatst om de eerder rurale of stedelijke ligging te duiden. Op de muur bevinden zich citaten uit de magazines 'De boerin' en 'De Vrouw'.

Zaak 1: Gent
Dit is een stedelijke rijwoning en herberg gelegen in het havengebied van Gent. Het gelijkvloers was een ruime gezellige herbergruimte met traditioneel meubilair. De private vertrekken lagen op het eerste verdiep. De slaapkamer was eenvoudig maar niet modern.

Zaak 2: Asper
Deze  hoeve op het platteland te Asper is sober maar rijkelijk in details. De woning is ingericht met praktische meubels en uitsluitend religieuze decoratie. De slaapkamer van het inwonende echtpaar is eenvoudig, goed verlicht en voldoet aan de ideeën die de boerinnenbond propageerde.

Zaak 3: Destelbergen
Dit is een sobere ruimte op het platteland en is deel van twee aan elkaar gebouwde woningen. Het interieur is iets meer ouderwets en sommige elementen, zoals het behang, zijn aan vervanging toe. De inrichting wordt bepaald door de persoonlijk situatie van de bewoners. In dit geval hadden zij mogelijk niet zoveel middelen om een moderne inrichting na te volgen.

Zaak 7: Gent
De stedelijke snoepwinkel en huurwoning bevind zich in het hart van Gent en is eenvoudig en praktisch maar kleurrijk ingericht.

Zaak 11: Gent
Deze stedelijke rijwoning in Gent situeert zich in een straat van werklieden. De plattegrond en de foto tonen de aanwezigheid van een kleine maar nette voorplaats. Het is een traditioneel ingerichte , drukke woning waar het idee van een moderne sobere ruimte nog veraf lijkt.

Zaak 14: Scheldewindeke
Het woongedeelte is een sobere huurwoning in een ruraal gebied maar toch is de ruimte gezellig en familiaal. Ook de herberg geeft een gezellige en huiselijke indruk.